Meer dan een peedee-efje

Invulbaar PDF-formulier   •   Februari 2018

PDF-formulier Cultuur+Ondernemen
V

roeger, nou ja nog niet zo lang geleden, laten we zeggen zo’n 15 jaar terug werkte ik, Jeroen, als vormgever/dtp’er bij een reclamebureau in Amersfoort. Daar maakten we voor projectontwikkelaars in de bouw documentatie, folders en advertenties. Als je een advertentie klaar had, maakte je daar een print van en stuurde die in een stevige envelop naar de klant. Die keek ernaar, schreef zijn opmerkingen in de kantlijn en stuurde ‘m weer terug. En dit proces herhaalde zich een keer of drie totdat de klant zijn akkoord gaf en de advertentie met een trage ftp-verbinding naar de krant kon worden verzonden. En dan maar hopen dat de advertentie in de krant er hetzelfde uitzag als op jouw beeldscherm.

En toen opeens … op een mooie dag was er het PDF-formaat: het Portable Document Format. Je kon je werk nu bewaren als een PDF en via de mail naar de klant sturen. Of de klant nu werkte met een Windows, Linux of een Apple besturingssysteem; hij kon gewoon het bestand openen en bekijken, zijn opmerkingen intypen in het bestand zelf (geen gedoe meer met onleesbare handschriften) en terugmailen.

Eigenlijk zou de geboorte van het PDF-bestandsformaat een standaard feestdag moeten zijn in de grafisch industrie.

PDF-formulier Kramer Business Support

De cover en de eerste invulpagina van het PDF-formulier Cultuur+Ondernemen

Wat veel mensen niet weten is dat je tegenwoordig ook mooie interactieve PDF-formulieren kunt maken. Je kunt met Acrobat Reader zo’n formulier invullen en bewaren, eenvoudige berekeningen maken en zelfs een handtekeningenvakje toevoegen voor ondertekening.

PDF-formulier Kramer Business Support

Wanneer je met de muis over het icoontje gaat dan komt de infotekst naar boven

Samen met Sébastien Kramer van Kramer Business Support heeft Zin in vorm voor stichting Cultuur+Ondernemen een PDF-formulier ontwikkeld: van creatief idee naar ondernemingsplan. Dit interactieve formulier is gemaakt voor startende ondernemers in de creatieve industrie. De beginnende ondernemer kan zelfstandig (of onder begeleiding van Sébastien) al zijn gegevens invoeren in het formulier. Ook de hele financiering kan worden ingevuld. De bedragen worden automatisch opgeteld en de ondernemer ziet aan het eind precies of zijn idee financieel haalbaar is. Het formulier heeft ook info-buttons naar de vragen. Als je daar met je muis overheen gaat de verschijnt er extra uitleg.

PDF-formulier Kramer Business Support

Je kunt eenvoudige berekeningen toepassen. In dit formulier worden bedragen op- of afgetrokken om uiteindelijk een duidelijk financieel beeld te krijgen. Is alles ingevuld, dan kan de ondernemer het formulier printen, of beter nog … gewoon mailen naar de bank voor een lening.

Een PDF-bestand bekijk en bewerk je in het programma Acrobat Reader. Dit zit standaard op elke computer of is gratis te downloaden.

P.S. Zorg ervoor dat je steeds de laatste versie van Acrobat Reader gebruikt. Dit kun je controleren door in Reader bij ‘Help’ op ‘Controleren op updates’ te klikken.

Het resultaat

  • Invulbaar PDF-formulier